Passordtips

Huskeregler for gode passord

  • Lange passord er bedre enn komplekse passord.
  • Bruk et unikt passord for hver nettside du er på.
  • Bruk totrinnsbekreftelse der det er mulig.

Lange passord er bedre enn komplekse passord

Når man lager gode passord er det for at de skal være vanskelige å gjette seg til, både for mennesker og datamaskiner. Passord som inneholder spesielle tegn (f.eks. $%=?) kan være vanskelige å gjette for mennesker, men ikke like vanskelige for datamaskiner.

Felles for både maskiner og mennesker er at lange passord er vanskeligere å gjette. I tillegg er den største fordelen med et langt passord at det også kan være enklere å huske og skrive inn. Et langt passord kan for eksempel være en setning, og kan gjerne være 12 tegn eller lengre.

For eksempel kan “det er en fin dag på stranda og jeg bader hver dag” være et bedre passord enn “ja4(#/?”.

Bruk et unikt passord for hver nettside du er på

Om du bruker unike passord for hver nettside vil ikke passord som kommer på avveie kunne brukes flere steder. For å holde styr på passordene bør du helst benytte passordhåndteringsprogrammer (password managers), eller skrive ned huskelapper et sikkert sted. Du kan lese mer om dette i artiklene nederst.

Bruk totrinnsbekreftelse der det er mulig

De fleste større tjenester støtter i dag bruk av totrinnsbekreftelse, også kjent som tofaktorautentisering (2FA) eller multifaktorautentisering (MFA).

Bruk av totrinnsbekreftelse krever at du bekrefter identiteten din på telefonen eller andre steder i tillegg til passordet du logger inn med, og er langt sikrere enn bruk av passord alene.

Nyhetsartikler om passordtips

NRK: Det perfekte passord (28. mar. 2018)